Muovijäte

Seurattuani vain vähän aikaa muovipussikeskustelua täällä Norjassa meni jo puurot ja vellit sekaisin.
Luin raivoissani artikkelia, jossa väitettiin, etteivät kaupasta ostetut muovikassit ole ympäristöongelma. Tämän väitteen katteeksi kerrottiin, että Norjassa myytävät muovikassit (=kaupan ruokaostoksille myytävät muovipussit) ovat parempilaatuisia ja paksumpaa materiaalia kuin eteläisen euroopan ohuet muovipussinripaleet. Tällöin norjalaiset muovipussit käytetään uudestaan roskapusseina ja ne päätyvät lopulta sekajätteen mukana jätteenpolttolaitokselle. Vain muutama prosentti pusseista tämän artikkelin mukaan, joutui johonkin muuhun paikkaan. On siis ihan okei ostaa muovipusseja! Muualla maailmassa niiden käyttöä rajoitetaan tai kielletään kokonaan. Täällä miljardi käytettyä muovipussia vuodessa ei kuitenkaan ole ongelma.

Keskustelupalstoilla oli kuitenkin paljon niitä, jotka miettivät, mitä käyttää roskapussina jos pakkaa ostokset kankaiseen kauppakassiin tai kestokassiin. Paperinen roskapussi ei kestä, ja se sitä paitsi haaskaa tuotantovaiheessa paljon luonnonvaroja. Myöskään ruokajätepussit eivät sovi, koska niiden valmistamiseen on käytetty aineksia, jotka haaskaavat luonnonvaroja. Onsesaatanavaikeeta! On siis vaan ostettava niitä rema1000-pusseja. Joku rohkea oli laittanut jätteet jäteastiaan ilman pussia ja siitä se vasta oli moitteet tullut. Jätteet kuuluu laittaa muovipussiin ja pussi sulkea solmimalla! Kaikki yritykset poiketa tästä kaavasta ovat tuhoon tuomittuja. Voit korkeintaan vaihtaa roskapussisi ohuempiin, juuri niihin eteläisen euroopan pussinripaleisiin ja kantaa ostokset kotiin kestävässä jostain muusta materiaalista valmistetussa kassissa. Voit myös silmänlumeeksi käyttää vanhat leipäpussit roskakasseina, vaikka ovathan nekin tietysti muovia.

Jos lukee vastaavia uutisia Ruotsista saa aivan toisen käsityksen muovipussien haitallisuudesta. Ruotsissa muovipusseja koskeva laki astui voimaan viime vuonna.  Siellä kauppojen kassat on valjastettu kertomaan asiakkaille muovipussien ympäristövaikutuksista ja perimään muovipusseista maksua.  Muovipussien kulutus onkin saatu vähenemään Ruotsissa. Vaateketju ilmoitti lain voimaan tultua puolittaneensa muovipussien kulutuksen.

Norjalaisten yliolkaisuus muovijäteasiassa korostuu, koska muut maat ottavat asian vakavasti, mutta Norja ei. Täällä muovipussien tai muovin käytön rajoittamiseen yleensä suhtaudutaan kuin olisit viemässä makrillia jonkun leivältä. Idioottien puuhaa. Eihän märkiä uikkareita ja kultakalaa eläinkaupasta voi pakata paperipussiin. Norjalainen ostaa muovipussinsa vaikka väkisin, sillä se ei ole ympäristöongelma vaan etuoikeus. Ruotsalaiset voivat olla niin typeriä, ettei niiden muovikasseista 90% käytetä kuin kerran. Norjalaisen muovipussi on ainoa oikea ja oikeutettu ja ympäristön nimissä kierrätetty roskapussi.

Täällä kerätään erikseen puhdasta muovijätettä, siis sitä mitä Suomessakin kannetaan kaupan pihassa oleviin keräysastioihin. Täällä jätteenkerääjä toimittaa kuluttajalle ison muovisäkin, johon muovijäte laitetaan. Täydet pussit nostetaan roskalaatikon viereen ja jätehuolto noutaa ne noin kerran kuussa. Muovijätteeseen lajitellaan muoviset ruokapakkaukset, pesuainepullot, pantittomat juomapullot, yms. ruokajätteestä puhdas muovi. Likaiset muovit menevät sekäjätteeseen. Muovijäte lähtee Norjasta ensin autokyydillä tai junalla Ruotsiin ja osa siitä lähtee vielä eteenpäin Saksaan, jossa muovijäte sulatetaan ja käytetään uudelleen uusiomuovituotteisiin.

Kuitenkin jokainen ostettu muovikassi on muoviteollisuuden tukemista. Muovia kuitenkin päätyy meriin ja luontoon. Muovia päätyy luontoon jo ennen kuin siitä tulee muovipusseja. Nimittäin muovirakeina, teollisuuden raaka-aineena, jota näkee vähän siellä täällä rannoille ajautuneena. Mutta sehän ei ole norjalaisten ongelma?





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

P.s. Ensimmäinen työkeikka Norjassa; valmistelvat toimenpiteet

Mar-ra-skuuuu!

Kynttilän korvike