Stop elektroniikkaromulle!

Mihin joutuikaan vanha, käytöstä poistettu tietokoneesi?
Kiinaan?
Nigeriaan?
vai Ghanaan.

Kuva dokumentista Poisoning the poor

Koko tätä ongelmaa tuskin olisi jos me kuluttajat vaatisimme kodinkoneiden ja elektroniikan valmistajilta parempaa laatua, pitkäikäisiä tuotteita ja kestävää kehitystä. Nyt meille myytävät kännykät ja tietokoneet kurjistavat ennestään köyhien maiden väestöä. On pöyristyttävää miten kehtaamme käyttää heidän luonnonvarojaan, lapsi-ja halpatyövoimaa tuottaaksemme halpaa elektroniikka, joka hajotessaan tai käytöstä poistuessaan päätyy myrkylliseksi jätteeksi samoihin köyhiin maihin.

Vastuussa ovat tietenkin ensin tuotteiden valmistajat, mutta myös me kuluttajat ja valtiot, jotka rahtaavat elektroniikkaromua takaisin Afrikan ja Aasian köyhiin maihin. EU:ssa ongelmaa on käsitelty ainakin tämän vuoden helmikuussa ja suositeltu tiukempia toimia laittoman romuviennin estämiseksi.  HETKINEN! Suositeltu..

Asian puolesta akitoi myös MakeITfair, joka puuttuu myös isojen elektroniikkavalmistajien palkkausasioihin sekä työoloihin halpatyömaissa. MakeITfair pyrkii vaikuttamaan suoraan tahoihin, jotka hankkivat suuria määriä tietotekniikkaa, kuten yliopistot ja korkeakoulut.

Vaikka emme pystyisikään asettumaan romua rahtaavia valtamerilaivoja vastaan, voisimme silti tehdä jotain: Vaatia elektroniikkavalmistajilta edes vähän selkärankaa. Kuluttajina meidän on aika kysyä tuotetta ostaessamme, onko tuote kestävä ja korjattava ja miten sen kierrätys on järjestetty.

Myyn itsekin kestokulutushyödykkeitä,  jos niitä voi enää sellaisiksi kutsua. Asiakkaat kysyvät usein missä tuote on valmistettu. Myyjänä olen yhtä usein vailla selkeää vastausta.  Kun saman kysymyksen esittää valmistajan edustajalle, alkaa kiemurtelu. Eikö saksalaisen kodinkonemerkin tuote olekaan saksalainen? No, ei tietenkään. Hyvä jos edes eurooppalainen. Eri tuotelinjat valmistetaan eri maissa. Osat ja kokoonpano tapahtuvat eri maissa. Samaa tuotetta tulee useasta eri maasta jne. Jos edes tuotteen alkuperää ei ole helppoa selvittää niin miten on kierrätys hallittavissa?

Vaadin niin kodinkoneille kuin viihde-elektroniikallekin uusia standardeja.  Eettinen valmistus, pitkäikäisyys, korjattavuus, päivitettävyys ja eettinen kierrätettävyys.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

P.s. Ensimmäinen työkeikka Norjassa; valmistelvat toimenpiteet

Mar-ra-skuuuu!

Kynttilän korvike