Rahatalous


Raha ei ole enää kahisevaa eikä kilisevää. Sen arvo ei perustu jalometalleihin eikä kultavarantoihin. Rahaa ei laske liikkeelle valtio vaan pankit, jotka ovat voittoa tuottavia liikelaitoksia. Pankkien rahanlainaus tai tarkemmin sanottuna rahanluomistapa muistuttaa hyvin pitkälle pyramidihuijausta, jossa velallisen takaisinmaksu on riippuvainen seuraavan velanottajan olemassaolosta. Oikeasti rahaa ei ole kuin numeroina pankkitileillä ja kuitenkin raha ratkaisee yhteiskunnassamme kaiken syntymästä kuolemaan.

Luotatko pankkiin vai uskotko jumalaan? Kumpikin on yhtä arvaamaton, oikukas ja hallitsematon. Jumala voi vastata syntymästäsi ja kuolemastasi, mutta pankki päättää siinä välillä kaiken. Pankki voi myöntää sinulle opintolainan, maksukortin, luottokortin, asuntolainan, autolainan, yrityslainan. Pankki voi irtisanoa lainasi ja myydä kaiken kiinteän omaisuutesi. Pankki voi jättää myöntämättä sinulle lainan silloin kun sitä kipeästi tarvitsisit. Pankille olet riski ja yritystoimintasi on sille taakka. Pankki voi nostaa ohjauskorkoa ja tehdä elämästäsi hankalaa nostamalla asuntolainasi korkoa ilman että sinulla on siihen mitään sanottavaa.

Jos joudut maksuvaikeuksiin pankki voi jättää sinut ulkopuolelle aika monesta asiasta. Koska et ole luottokelpoinen sinulla ei ole mahdollisuutta saada lainaa. Tämä voi estää sinua saamasta asuntoa, autoa tai perustamasta yritystä. Pahimmassa tapauksessa et saa edes pankkitunnuksia, joilla voisit asioida pankin lisäksi kelan tai työvoimatoimiston sähköisissä palveluissa. Laskujen maksu, rahan käyttäminen ja normaali asiointi hankaloituu. Pankki on kasvoton, säälimätön jumala ja jos teet syntiä sitä vastaan sinua rangaistaan.

Oma tragediansa syntyy siitä, että yksityisten ihmisten lisäksi rahavaltaa palvomaan on laitettu myös kunnat, kaupungit ja kokonaiset valtiot. Kunnat joutuvat kilpailuttamaan palvelunsa, ulkoistamaan toimintojaan ja olemaan tulosvastuussa hyvinvoinnin kustannuksella. Onko kilpailuttaminen ja ulkoistaminen tuonut kuntatasolla mitään hyvää? Voidaanko sanoa, että joku taho tekee asioita halvemmalla kuin toinen ja vielä nostaa palvelun tasoa? Yleensä ei. Kilpailuttaminen on syö katteita ja rapauttaa laatua. Ulkoistamisella saatetaan saada joissain tapauksissa hyötyä, mutta useinkaan kustannussäästöt eivät vastaa odotuksia. Vaikuttaa enemmän hölmöläisten peiton jatkamiselta. Leikataan toisesta päästä ja kun varpaat palelevat on pakko jatkaa toisesta päästä.

Kuinka paljon tarpeellisia asioita on jätetty tekemättä vetoamalla siihen, että ei ole rahaa? Kuinka monta potilasta hoitamatta, rakennusta ja katua kunnostamatta. Kuinka paljon inhimillistä kärsimystä, sairautta, ahdistusta ja kuolemaa vain sen takia, ettei virtuaalisella tilillä ole virtuaalista rahaa. Ihminen on todella viisas kun on keksinyt virtuaalisen jumalan, jota palvomalla saadaan maailmaan tarpeeksi tuskaa.

Keksinnöt ja tekninen kehitys vaativat rahaa ja se mitä kehitetään päätetään täysin markkinatalouden arvojen perusteella. Se miksi meillä ei ole vetyautoja, tehokkaita lääkkeitä, uusia kestävän teknologian energiamuotoja ja 100 vuotta kestäviä sähkölamppuja ei johdu siitä, etteikö niitä olisi jo keksitty vaan siitä, etteivät markkinat halua niitä. Markkinatalous haluaa kulutusta, velkaa, korkoa ja lisää kulutusta. Markkinatalous haluaa harvainvaltaa, politiikkaa, sijoitusyhtiöitä, pörssikeinottelua, patentteja, markkinarajoituksia, tuontimaksuja ja tottelevaisia kuluttajia haluamaan aina sitä, mitä markkinat milloinkin keksivät tarjota. Markkinatalous haluaa heti, kaikki ja nyt. Sijoittajille tuottoja, johtajille optioita ja hyville myyjille bonusta. Sijoittajia eivät kiinnosta ihmisoikeudet, hyvinvointi, ekologisuus tai kestävä kehitys.

Raha pitää maailman pyörimässä. Vai oliko se sittenkin niin, että raha estää maailmaa pyörimästä? Jos kaikki raha ja velka yht'äkkiä katoaisi tältä pallolta ei se todellakaan pysäyttäisi tätä maailmaa. Se voisi jopa tehdä tästä paremman paikan elää.

Kommentit

  1. Asiaa! näinhän se juurikin on.

    VastaaPoista
  2. Jetsulleen olen samaa mieltä! Olipas hyvä kirjoitus

    VastaaPoista
  3. Hienoa että sanainen arkku on avattu ja kaikki faktaa, kerrassaan mukavaa luettavaa.

    Seuraavaksi voitaisiinkin vaatia että nykyinen systeemi lakkautettaisiin?

    Asiasta kiinnostuneille suosittelen tutustumista zeitgeist movement - ryhmään.
    Voin aiheesta jo etukäteen valaista jos haluaa minulta kysyä, mutta suosittelen vahvasti ottamaan itse selvää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

P.s. Ensimmäinen työkeikka Norjassa; valmistelvat toimenpiteet

Mar-ra-skuuuu!

Kynttilän korvike