Unelma paremmasta maailmasta

 Viime viikolla kun mietin, mitä aion kirjoittaa blogiini tulin laittaneeksi paperille muutamia apusanoja. Lapussani luki mm. pannukahviyhteiskunta, työttömyys, syrjätyminen, tasa-arvo, samapalkkaisuus. Pannukahviyhteiskunnalla tarkoitan yhteisön rakennetta, jossa on pohjalla sakka ja pinnalla kuplat. Jos sakkaa tulee liikaa koko pannullinen menee pilalle.

Pidän suuria luokkaeroja riskitekijänä yhteiskunnalle. Epätasa-arvoisessa yhteisössä rauha ei tule loputtomiin säilymään vaan kurjistetut nousevat ennemmin tai myöhemmin barrikaadeilla ja vaativat vallanpitäjät vaihtoon. Se, miten järistyttäviä nämä vallanvaihdokset ovat riippuu siitä, miten tiukasti vallankahvassa olevat pitelevät kiinni. Esimerkkejä tästä on lähihistoriassa jo monta ja lisää varmasti tulee.

Mitä huonommat lähtökohdat ihmisille annetaan yhteiskunnassa, sitä heikompaa sitoutumista yhteiseen hyvään voidaan odottaa. Lojaalisuus vaatii luottamusta ja inhimillisyyttä. Niitä ei paljon nyky-yhteiskunnassa havaitse. Rahan valta on niin voimakas, että siinä hyvinvointi ja yksilön tarpeet ovat täysin toissijaisia. Raha eriarvoistaa ihmisiä riippumatta siitä miten paljon lojaalisuutta yksilöllä olisi tarjottavanaan. Voisi jopa sanoa, että rahavallassa vain röyhkeät, ahneet ja itsekkäät pärjäävät. Lojaalisuus ja kiltteys on pahasta.

Olen tenavasta asti miettinyt maailman menoa ja vain ihmetellyt, miten typerä tämä rahaan perustuva järjestelmä on. Olin noin 10-vuotias kun suunnittelin systeemin, jolla aavikoituminen saataisiin kuriin ja samalla tuotettua ruokaa kolmansiin maihin. Olen myös miettinyt, miten julkinen liikenne siirrettäisiin automaattiseksi sähkömagnetismin avulla. Vähän vanhempana olen ehkä päässyt idealismista tai vaan jumittunut satunnaisesti valittamaan epäkohdista.

Kaiken tämän pohdintani keskellä koko Suomen tuntema munamies Riku Nieminen sanoo Maria!- ohjelmassa taikasanan: "Zeitgeist". Olen heti kiinnostunut, mutta erittäin varuillani. Onko tämä nyt taas joku  jenkkien uusi höpöhöpö-rahat-meille- liike. Käyn netissä, tutkin asiaa ja huomaan, että kyse on juuri päinvastaisesta. Olen edelleen erittäin kiinnostunut, mutta yhä varuillani. Mitä kaikkea tähän liittyy? Toisaalta kysyn jo itseltäni: Mitä minun sitten pitää tehdä, että tämä kaikki saadaan toteutettua? Mitä voin tehdä yhtenä pienenä yksilönä? Huijataanko tässä? Miksei kukaan ole kertonut tästä minulle jo aiemmin?

Päättäkää itse: http://www.zeitgeist.fi/joomla/

Kommentit

  1. Mielenkiintoista, ainakin näin pikavilkaisulla. Toteutus vaan tosi vaikeaa.

    VastaaPoista
  2. Joo, ja varmasti valtaapitävät laittavat kampoihin minkä pystyvät. Ehkä maailmassa joku ekokatastrofi tarvitaan, että asiat lähtevät tähän suuntaan.

    Toisaalta tuo teknologian kritiikitön palvominen on vähän arvelluttavaa. Ihmisethän ne tietokoneetkin ohjelmoi ja ihmisillä on mielipiteitä ja arvoja, jotka voivat vaikuttaa miten tieto sinne syötetään. Virheetkin on mahdollisia. Ei tietokoneisiinkaan voi sokeasti luottaa. Tässä vaikuttaa siltä, että teknologiasta tehdään seuraava jumala, jonka päätäntävaltaan pitää uskoa.

    Toisaalta annetaan ymmärtää, ettei mikään tämän liikkeen teeseistä ole ehdoton totuus vaan asiat muuttuu ja kehittyy tiedon lisääntymisen myötä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

P.s. Ensimmäinen työkeikka Norjassa; valmistelvat toimenpiteet

Mar-ra-skuuuu!

Kynttilän korvike